hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

02 Iskanje

Objavil Tibor Jablonsky, dne 29.03.2013

Na postaji je bilo prijetno toplo. V roke sem vzel dva kovčka. Prenosnik in blazino za spanje sem si poveznil preko ramen, na obraz instaliral nasmešek in se odpravil proti podzemni železnici. Na vlaku mi je žena povedala: „spakirala sem vso najino zlatnino, da jo lahko prodava, če bo zagustilo.“ Debelo sem pogledal. Jaz sem kot najpomembnejši del svoje prtljage spakiral Mojstra in Margareto od Bulgakova in Hessejevo igro steklenih biserov, Moskvo – Petuški od Jerofejeva mi je nekdo že tretjič spizdil, na nogah sem pa itak imel alpinine gojzarice, brez tega nisem šel nikamor. O zlatih zalogah se mi niti sanjalo ni, kakšno zlato?!

Ja, prav sklepate,  eden od naju je „umetnik“, drugi pa vé kaj dela. Tako nekako funkcionirava.

Za prve tri tedne sva imela zagotovljeno prenočišče v prijateljičini dnevni sobi, ona že nekaj let živi v Stuttgartu. V tem času sva morala najti stanovanje.
Ker nisva imela časovnega okvirja, kdaj bo viza nared, tudi nisva mogla pravočasno najeti stanovanja. Na nemški ambasadi ti na vprašanje „koliko časa traja postopek za pridobitev vizuma?“ odgovorijo z „eden do šest mesecev ali več“.

Naslednjega dne sva navsezgodaj pričela pregledovati oglase za stanovanja. Splošen model ponudbe gre nekako takole: stanovanja so prazna, neopremljena, v najboljših primerih je noter kuhinja, večinoma ni. Dobro, to sva vedela. Lastniki večinoma zahtevajo tri mesečne varščine, tudi to sva vedela. 90% stanovanj ti ponujajo agencije, ki si za enkratno provizijo vzamejo 238% zneska mesečne najemnine. To sva vedela in izključila, ni bilo dovolj sredstev za takšen luksuz, potrebno se bo potruditi. Nisva pa vedela ene pomembne stvari. V Stuttgartu, glede na povpraševanje,  primanjkuje med 15.000 in 20.000 stanovanj. Ako se uspeš dogovoriti za termin (večinoma je kontakt samo email, na katerega najpogosteje ne dobiš odgovora), si stanovanje ogledaš še s 50+ ljudmi. V kolikor ti je stanovanje všeč (kar ti nedvomno je, bolje drži ga nego lovi ga, mar ne?) izpolneš formular, v katerega vpišeš praktično svoj celoten življenjepis in ga oddaš lastniku. Čez nekaj dni te ponavadi NE pokličejo. V kolikor te pokličejo, si ti srečni izbranec, ki bo bival v tem novem stanovanju.

Tudi midva sva se uspela dogovoriti za nekaj terminov, za nekaj pa tudi ne. Medtem ko je bila žena v službi, sem bil jaz zadolžen za iskanje oglasov in vrtenje telefona. Ker je moja nemščina trenutno v zgodnji fazi učenja, starejši Nemci se pa bojijo govoriti angleško, sem si – po nekaj neposrečenih poizkusih prebega iz nemščine na angleščino – omislil posrednika, ki je klical namesto mene. Svojo nalogo je opravil brezhibno, problem je bil le v temu, da je večina stanovanj že pošla za tisti dan. Na koncu se je le javila ena gospa, ki pa je povedala, da si v svojem stanovanju ne želi Jugoslovanov. Saj vem, da si radi vrtimo zgodbice o tem, kako je Slovenski delavec v Nemčiji izjemno cenjen. Morda res, ampak ne za povprečnega človeka, ki želi svoje stanovanje oddati čim bolj sigurni osebi.  Obstajajo vsakršni kalibri,  takle mamo.

Kar nekaj zavrnitev za stanovanje sva dobila tudi zaradi premajhne kvadrature. Lastnik nama je lepo pojasnil, da je 40m² pač premajhno stanovanje za 2 osebi. Ma nemoj?!?  Imelo me je, da bi človeku pojasnil, kako smo štiričlanska družina s psom živeli na 36 m², ampak sem uvidel, da se bom o nemškem bontonu moral še veliko naučiti, zato sem bil raje tiho.

Tiho do naslednjič. ;)

TJ

3 odgovorov v “02 Iskanje”

 1. Mateja pravi:

  tocno vem o cem govoris. smo 5 clanska druzina ( jaz in 3 otroci se zivimo v Slo, moj moz pa
  dela v Stuttgartu od marca ) in ne moreva najti stanovanja za vse nas, saj nas
  v tri alu 4 sobno nocejo, ostanejo 5 sobna draga stanovanja. upam da sta
  ze kaj nasla.

 2. Tibor Jablonsky Tibor Jablonsky pravi:

  @Mateja se opravičujem za pozen odgovor, upam, da ste vmes že našli…sicer so pa samo 2 možnosti…ali iskati izven mesta, za manjšo ceno (velika stanovanja znajo biti na voljo v Ochsenbachu, Sachsenheimu….vse kar je v 5 in 6 in 7 coni Stuttgarta)… Nama je ratalo, s težavo, ampak je.

 3. Mateja pravi:

  No ja, zaenkrat še nič. Jaz iz Slovenije klikam ponudbe, njega pa pošiljam na oglede. Ne bi nas rada vse preselila gor in vpisala septembra otroke v šolo, če ne bi imeli stanovanja. Da bi ga potem iskali in otroke prepisovali v drugi okoliš itd. ne pride v poštev. Vidva imata to prednost, da sta samska in bolj prilagodljiva. Situacijo z uradi pa je imel moj mož enako, nihče ne ve kam moraš in so ga pošiljali iz Finanzamta levo in desno. Jaz sem se zato navadila komunicirat po mailih. Ej, Roto AG, kjer dela moj mož išče vsaj 30 ljudi različnih profilov tudi študente. Sicer ne vem kaj si študiral, vendar na njihovi spletni strani je polno. Tudi v Ikei, kjer smo bili, iščejo delovno silo. Moraš pa imeti socialnummer, ja.
  Z veseljem preberem kar napišeš o izkušnjah v stuttgartu.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !