hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

O samodisciplini in motivaciji

Objavil Tibor Jablonsky, dne 13.03.2012

Dnevnik, beležke in ostale klinopise pišejo ljudje z nekaterimi vzgibi samodiscipline. Tudi revolucionarji so morali imeti nekaj le-te, sicer bi vsaka revolucija ostala zgolj pri zasnovah nadobudnih mislecev in njihovih bahatih priležnic.
Velikim intelektualcem nedefinirane znanosti, med katere sodim tudi sam, se ničkolikokrat pripeti napad drznih misli ob začuda odurno poznih urah, ki niso vredne omembe poštenega človeka. Takrat zašvicam tudi sam. Nedelo se odlično prileže čez dan, saj je takrat takrat vsak načrt preložljiv za nedoločen čas. Rekapitulacija opravljenega dela se zgodi šele zvečer, ko se kakor najbolj ničvredno govno zavališ v svoje ležišče, kjer si namesto poštenega spanca privoščiš soočenje s posledicami, ki jih je nakopal še en dan potuhnjenega lenarjenja.
Ceno takšnega obnašanja si vsak posameznik odmeri sam. Jaz se tradicionalno kaznujem z nemirnim spancem in s stiskanjem zob v snu. Ne bom trdil, da se zadeva ravno prileže, vsekakor pa čez čas lažje shajaš z njo. Čas omili vsako zadevo, tudi lenobo spremeni v če že ne  koristno, pa vsaj v neškodljivo obnašanje.

Enkrat je pa tudi tega dovolj!

Čas je, da pljunem resnici v obraz. Nahajam se v nezavidljivem položaju, saj moram do konca aprila (Čez 50 dni) diplomirati. V nasprotnem primeru bom moral podjetju, ki me je štipendiralo vrniti cca 13000 €. Zanimivo, ne? Da bo stvar nekoliko manj holivudska sem poskrbel že januarja, ko sem še drugič ruknil konstrukcije. Naslednji rok je šele junija. Kako diplomirati do konca aprila, bom moral vprašati kakšnega poslanca. Tako, malo sem pojamral, to je zadnje čase zelo moderno, mar ne?

Po naravi sem radikalen. V marsikaterem pogledu. Brez pretiravanja ne znam funkcionirati. Rad si postavim izjemno visoke cilje za katere si določim nemogoč časovni okvir. Potem popušim. Zadramatiziram. Grem naprej. Redefiniram cilje. In časovni okvir, ponavadi še krajši. Tako to gre.

Tega se sedaj zavedam, ampak kljub vsemu ne bom ravnal nič drugače kot v preteklosti.

Do konca faksa me ločita 2 izpita (Hidravlika in Konstrukcije), seminar (kot ena manjša diploma, ravno tako jo zagovarjaš pred komisijo) in diploma. Začel sem brskati po literaturi za seminar. Delovni naslov je “sanacija starih okoljskih bremen”. Sliši se fantastično, le da jaz nimam pojma, kaj bi sploh delal s tem. Imam pač pozne reflekse.

Namen današnjega zapisa je v tem, da zapišem svoje cilje in opazujem, kako se bodo spreminjali in preoblikovali v času do diplome. Cilji so naslednji:

 • Do konca tedna predelaj doslej nabrano literaturo
 • V petek se oglasi pri profesorju na faksu, da ti pomaga iskristalizirati obliko seminarja
 • V treh tednih napiši seminar
 • Do konca aprila zagovarjaj
 • Začni pisati diplomsko nalogo
 • Zraven ponavljaj za zadnja dva izpita
 • Junija naredi oba izpita
 • Oddaj diplomsko nalogo in razmisli, kako boš odplačal dolg do podjetja.

Za prvič je dovolj radikalno, od tu naprej se bo samo še zaostrovalo, odvisno od discipline. Za danes sem odkljukal vsaj ta del spiska, ki je vključeval misel o ponovnem aktiviranju bloga. Mislim, da bom zaradi tega lepše spal. Upam, da me zjutraj ne bo bolela čeljust.

YouTube slika preogleda

Dovolj bodi za danes. Glasbena podlaga naj služi tudi vizualno. Priporočam.

Lahko noč.

TJ

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “O samodisciplini in motivaciji”

 1. Rado Rado pravi:

  Dodaj na urnik še eno točko:
  - roke proč od interneta!

 2. Rado Rado pravi:

  Džabe ti diploma. Bolj me zanima. A srednjo šolo maš?
  :-)

 3. Tibor Jablonsky Tibor Jablonsky pravi:

  @Rado: Srednjo imam, nezaposljivo, gimnazijo :D

  Proč od twitterja je tista zajebana točka, ki mora biti uvrščena na seznam.

 4. Rado Rado pravi:

  Gimnazijo?
  Hudiča! Potem imaš vse pogoje za intelektualca in ti ne bo treba delati.

 5. jana_d pravi:

  Prebrala celotno bloganje tako rekoč v enem dahu. Očarana.

 6. aya pravi:

  haha kako se clovek nasmeje ob prebiranju teh tvojih vrstic….no danes smo 6.10.2013 in ti si mesec nazaj diplomiral…sicer leto kasneje po tvojem nacrtu iz alinej zgoraj ampak vseeno vredno aplavza…sedaj caka to mene; zadnja dva izpita, seminar, diploma…naj naredim alineje? :P aja, o dolgu do podjetja pa ne duha ne sluha?! kako si ze to resu?!
  ves, moje predrage Rubi ni vec…..:( jo je nek pes pojedu :( in meni se para srce……
  se slisiva, lepo se imejta…

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !