hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

  • Strani

  • Na twitterju sem bolj aktiven:

Zimska Obutev

Objavil Tibor Jablonsky, dne 8.01.2010

Da je zima že lepo pobelila naša cestišča ne gre dvomiti. Najverjetneje bo tudi držalo, da že velik del slovenskega voznega parka preobul svoje “gumene cipele”. Tukaj bi pa rad predvsem sebe postavil v prvi plan, pa ne samo sebe, kar vse zarukane primorce!

Nekateri morda tega ne veste, primorci imamo malokrat sneg. Spominjam se kako je pred parimi leti snežna brozga bežno pobelila promenado v Portorožu. Takrat je ta dogodek spravil na kolena marsikaterega klenega in bogaboječega slovenca, vrli provincialci iz primorskih koncev pa so raje guncali afne. In to dobesedno. Kar nekaj lokalnih kampeljcev je izvajalo ekvilibristične norčije, privezani na kakšno pobesnelo Corsico z verigami so slalomirali s smučkami skozi Portorož, veselje bi se dalo primerjati z navdušenjem idiotov v živalskem vrtu. Pristno in pohvalno!

Zategadelj je v zakonu o varnosti v cestnem prometu RS določen člen, ki nas, primorske trotle, obravnava ločeno. Nam ni potrebno kupiti zimskih gum, Moramo pa nositi verige s sabo v prtljažniku.
Da so to verige še iz časa Marije Terezije ni omembe vredno. Da jih večina ravna z njimi kakor moški s kondomi v denarnici (imajo jih noter za vsak primer, ščasoma pa razpadejo) tudi ni pomembno. Pomembno je, da se z letnimi gumami švercamo po zasneženi Sloveniji gor in dol, ko se pa kaj zgodi, ti pa itak tudi zimske ne bi pomagale, kao.

Priznam, tudi jaz imam primorsko tablico in v prtljažniku verige, ki jih še nikoli nisem odprl. Pred tem sem jih sicer že večkrat natikal, ampak vse na drugih avtih. Kljub vsemu sem se odločil, da bom letos uspel zbrati fičnike za zimske gume. Kmalu sem jih našel! Najcenejše. Ime nosijo po nekem ušivem ptiču, ki ga niti lovci ne marajo.  Pa ne da bi imel kaj proti ptičem, ampak ta je pa stremuh, res ej.

Par dni pred nabavo je sledila revizija decembrskih stroškov in rebalans domačega proračuna. Za zimske gume bo treba dati manj. Cenejše od najcenejših so samo še rabljene in te so bistveno cenejše.

Tako sem se odpeljal v vukojebino na vzhodu Ljubljane, kjer sem našel delavnico in majstra, ki je bil prvak v gledanju v zrak. Stal je namreč pred svojo delavnico, kakor kakšen herojski mesar pred svojo klavnico. K njemu smo prihajali mi, seronje, ki šparajo na zimskih gumah. Potikali smo se med policami in z filigransko natančnostjo pregledovali profile, se delali da preizkušamo trdoto in spraševali neumna vprašanja. Majstr večinoma ni odgovarjal. Logičen odgovor na vsako vprašanje je bil: “Če hočeš imeti res kvalitetno, kupi nove, tu je vse na petindvajset.”
Res je bilo. K sreči nisem pričakoval več, itak nisem vedel kaj kupujem.

Vzel sem 4 gume, jih dal namontirati, v zahvalo pa prepustil svoja letna obuvala pri vulkanizerju, tista so bila pa res v razsulu.

Kakor pravi kavboj, sem se vehemento vsedel za volan, zapalil Drino, zakurblal motor, prižgal radio, dal v prvo in odletel do prvega križišča, da bi sprobal gume. Malo me je nosilo, ampak sem preživel. Zdaj vsaj vem, kaj imam, hudirja!

Aprila pa”jovo na novo”.

  • Share/Bookmark

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !