hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

Fulvio

Objavil Tibor Jablonsky, dne 12.09.2008

O tem ali je Istra zajeban okoliš ali ne, ne bomo razglabljali. Boljše za vas, da mi pač verjamete na besedo. Istro kot tako ste marsikateri od vas tudi sami doživeli. Zadeva je popolnoma skregana z logiko, Ištrijani naj bi namreč veljali za že kar pretirano butasto sorto ljudi (v tem je več resnice kot si morda predstavljate), navkljub dejstvu, da je njihova “rasa” sestavljena iz kar 20 različnih etničnih pripadnikov (Italijani, Hrvati, Slovenci, Čehi, Poljaki, Slovaki in še 14 drugih, ki jih niti ob najboljših dnevih ne bi znal našteti), kar naj bi jih še dodatno oplemenjevalo. Pa jih ne.

Eden takšnih je tudi moj kolega Fulvio “Jose-Maria” Buljubašić, za prijatelje Fuko. Fuko velja za zelo načelnega in vrlega podeželskega tepca. Njegove največje odlike so oslovska trma, volovja zagovedenost in različne hitroroke spretnosti, ki bi se lahko merile z znamenitim Sirom Oliverjem.

Svoje čase je Fuko migriral iz službe v službo, vse so imele sumljivo ozadje, dokler se ni nekega dne odločil za pošteno življenje in postal reševalec iz vode. Bil je strah in trepet reševalcev, pri njemu sta zmeraj veljala red in disciplina. Še celo nemške in italijanske turiste je uspel razvrstiti v ravne vrste, da ne bi bilo kakšnih problemov med plavanjem.  Na njegovi plaži se je zmeraj vedelo kdo pije in kdo plača.
Tako se prav živo spominjam, da sem nekega dne sedel v njegovi neposredni bližini, kjer sem nič hudega sluteč  obdeloval konzervo piva in razmišljal o tem kako si moram nujno kupiti nov bager, ker je tastari že res preveč poflodran, ko sem nenadoma zapazil, da je vrlega Fukota nekaj pošteno zmotilo. Na zaščitni ograji, tisti napihljivi, se je povsem brezbrižno valjal turist. Ostudnost brez primere, vsekakor! Fuko je vstal in pričel besno kričati na tisto razvaljano turistično kroto. Medtem ko je kričal, sem precej razločno videl kako so mu izstopile krčne žile na nogah.

Naj vam pojasnim. Fulvio, za prijatelje Fuko, na pogled ni bil kaj preveč nevaren. Bil je zelo žilav, predvsem pa izreden plavalec. Njegove sposobnosti so prišle do izraza v vodi. Tam je bil nepremagljiv.

Fulvio “Jose-Maria” Buljubašić - Fuko

Na dretje se je odzval tudi tisti perverzni turist, ki mu je odvrnil nekaj v stilu: “Aj’ dođi pa me lično skini dole!”.
Fukotu ni bilo potrebno dvakrat reči, v momentu je bil v vodi, s tremi zamahi se je približal tipčku, ter ga v delčku sekunde povlekel pod vodo.
Jaz sem ravno odpiral novo pivo, gledal akcijo, ter razmišljal o absurdnosti nastale situacije. “Moraš biti pa res srečko, da te utaplja reševalec iz vode, hm.”
Turist se je očitno dobro napil vode, saj je z zadnjimi močmi bežal proti pomolu, Fuko je mirno plaval za njim ter preklinjal, da se ga je slišalo po celi plaži. Na obrazu mu je igral zmagoslaven nasmešek. Prav zato, ga je naslednja situacija zelo zmedla.

Gospod črnogorski turist si je očitno opomogel, saj je zlezel že na kopno kjer se je počutil bistveno močnejšega kot v vodi. Zavzel je položaj v “karakter stavu” ter zaklical Fukotu naj pride iz vode, če si upa.

Karakter Stav

Fulvio je vedel, da na kopnem nima za burek proti takšnemu kalibru, zato se je modro odločil, da bo še malo zaplaval, to je vendar dobro za zdravje, po osvobaja človeka stresa, pa to, ne?
Tako je Fuko preždel v morju še kakšno debelo uro, preden je turist uvidel, da iz pretepa ne bo nič, ter jo mahnil domov. Počasi, ko se je začel počutiti varnega, se je tudi Fuko spravil ven iz vode, tedaj pa, “RESK!” izza vogala gospod črnogorec z vso močjo usekal Fulvia direkt na gobec.
Za trenutek se mi je pivo zataknilo v grlu, sprevidel sem, da bo Fuko nastradal in to pošteno. Moje posredovanje s pestmi se na tipu sploh ne bi poznalo, potrebno si je bilo izmisliti drugačno obliko pomoči.
Skočil sem na noge, pridrvel zraven borečih se idiotov, ter počakal, da sta se premaknila proti robu pomola. V pravem trenutku sem se zaletel vanju, tako, da sta oba izgubila ravnotežje, ter padla v vodo. Fuko je bil spet na domačem terenu!!

Dogodek seveda ni ostal neopažen med ostalimi obiskovalci, tako, da je kaj kmalu prišla policija. Kolega Fulvio je bil obtožen poskusa uboja, ter zlorabe pooblastil na delovnem mestu, črnogorski turist je pa v navalu nervoze poskusil pretepsti še policaje, za kar je bil pridržan za 24 ur, ter izročen v postopek sodniku za prekrške.

Kaj se je še kasneje dogajalo, mi je pravzaprav ušlo, opazil sem namreč, da mi je zmanjkalo piva in da kolegi policisti nekam preveč sumljivo gledajo v mojo smer. Tako sem jo na hitrco, v trenutku zmede, podurhal drugam. Itak sem vedel, da tej zgodbi še zdaleč nihče ne bo želel verjeti.

Tibor Jablonsky

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Fulvio”

 1. katja pravi:

  Mega, what a style! :)
  In hud zapis!

 2. katja pravi:

  Mega, what a style! :)
  In hud zapis!

 3. Luka Culiberg pravi:

  Črtica ima nedvomno literarno vrednost! Predvsem misel o reševalcu iz vode, ki utaplja človeka, je genialna alegorija slovenske politične scene.

 4. Luka Culiberg pravi:

  Črtica ima nedvomno literarno vrednost! Predvsem misel o reševalcu iz vode, ki utaplja človeka, je genialna alegorija slovenske politične scene.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !