hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

Tadić vs. Nikolić

Objavil Tibor Jablonsky, dne 3.02.2008

Tako, to smatram kot moj prvi politični zapis. V njem se ne bom ukvarjal z notranjo politiko RS, čeprav me še prevečkrat zasrbi jezik tudi na tem področju. Predstavil bom svoj pogled na trenutno dogajanje v Srbiji, konkretno, današnje predsedniške volitve med Borisom Tadićem in Tomislavom Nikolićem. Napovedal bom zgolj rezultat, ki je tako zelo negotov. Meni se zdi po moji preprosti kmečki logiki popolnoma preprost in je celo malce podoben situaciji s preštevanjem glasov pri nas.

Vsak od kandidatov ima za seboj svoje volilno telo, ki ga podpira. Pri Tadiću, ki je naslednik Đinđićeve stranke in posledično tudi dela njegovega sporočila je volilno telo zelo heterogeno in pestro, njegovo število pa varira z variancami srednjih velikosti.  Odvisno od nujnosti različnih situacij.
Po drugi strani je volilno telo radikalcev zelo konstantno. Njihovo število ne varira pretirano, saj je udeležba radikalcev pretežno ista na vsakih volitvah. To je strogo organizirana skupnost, ki gre na misijo, na volitve.

Radikalci so svojo dolžnost in svojo večinsko udeležbo oddelali že v prvem krogu. Takrat je Tomislav Nikolić prejel 39,99% glasov. Po Trenutnem stanju sodeč, se zmaga nasmiha še enkrat Tadiću. Zakaj? Udeležba je enaka kot v prvem krogu, dosedaj. Če bo tako ostalo, bo po moji oceni skoraj sigurno zmaga odšla v roke demokratov. Radikalno telo bo spet na volišča odšlo v svojem številu, novih podpornikov pa se ne nadejajo veliko.
Nekaj podobnega se je zgodilo v bitki Peterle – Türk. V drugem krogu so na volišča odšli vsi Peterletovi volivci, njegov vodstvo pa se je ob enakem številu glasov spremenilo v poraz. Enako napovedujem Srbom, le, da številke ne bodo tako drastične.

Morda se pa motim, bomo videli jutri.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “Tadić vs. Nikolić”

 1. Miš pravi:

  Obstaja en Irec, s čisto irskim imenom, ki se ukvarja s politično promocijo oz. propagandnimi kampanjami, pri čemer je njegov edini kriterij KEŠ. Reklo bi se, da je politično neopredeljen. Zanj tudi velja določen mit oz. legenda, namreč: Tista stranka v neki državi ki ga najame, bo na nekih volitvah zmagala. Simpl as that. Smatram, da sem podrl tvojo teorijo o volilnem telesu, vsaj glede Peterleta, saj v Srbijo moje lovke res ne sežejo; Peterle je imel za vodjo kampanje pač Pogorelca. Policaj, pa še takšno ime?? A štekaš?

 2. kandela kandela pravi:

  Tibor, dobr si napisal, samo ti raje svetujem, da ostaneš pr muziki ;) Mogoče ti klik na moj blog razodene nekaj novega ;) Pozdrav z drugega konca Šiške!

 3. Tibor Jablonsky pravi:

  @Miš: Če je vse to res, potem si srčno želim, da me spoznaš s tem ircem.

  @Kandela: Fear not! I’ll keep politics away from my blog.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !