hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

PETEK, 13.9.2007

Objavil Tibor Jablonsky, dne 14.09.2007

Dragi Darko!

Navkljub vraževernemu dejstvu, da je danes tisti dan, petek trinajsti, friday the 13th, dan ko se vsa groza, ki se zlovešče zbira nad našimi glavami in čaka, da udari, ko si najbolj nepripravljen… da navkljub temu dejstvu, brodim skozi dan čisto ok. (Dober stavek, a?)
Pravzaprav še boljše, imel sem bližnje srečanje z legendo. Kaj z legendo, z eminenco. Kaj z eminenco, z samim visočanstvom! Kaj z visočanstvom, s samim nobelovim nagrajencem za književnost!
No, s to poslednjo sem ga morda malo v nič vrgel, ampak vseeno, ne boš verjel Darko, srečal sem ga! Koga??!!??!?

Ernesta Hemingwaya! RES!

Sedel je pri Boškotu na travniku, pil je pivo in bil rahlo židane volje. Danes, okoli 13. ure. Na petek trinajsti!
In da boš vedel, da je vse to res, dragi moj Darko, tega si jaz nisem zmislil. Jaz ga najprej sploh nisem opazil, ker sem bil preveč zatopljen s pihanjem balončkov v svoj kozarec. Prijatelj me je prijateljsko mahnil po ramenu in rekel: “A ni tisti tam kot Ernest Hemingway?”.
Jaz sem pa odvrnil: “Ne, to JE Ernest Hemingway!”
Potem pa nismo bili sigurni, mogoče ima dvojnika. Dilemo sem karseda hitro razrešil s pomočjo svoje lastne inteligence. Vedel sem namreč, da se v ozadju mojih žuljavih možgančkov plazi informacija o njegovem bržkone resničnem obisku Kobarida, med nastajanjem knjige “Zbogom Orožje”. Mlad, pameten in ambiciozen kakor sem, stvari nisem prepuščal naključju. Vstal sem in se sprehodil do njega, z lepo gesto dvakrat zaokrožil okoli mize, se nepretenciozno nasmehnil in brž velel vedeti: “Gospod, a ste vi bili kdaj v Kobaridu?”
Gospod, kateri je bil osumljen identitete Ernesta Hemingwaya, je bil v obraz rdeč kakor puran. V rokah je nasmejano držal svoj vrček piva, ki bržkone ni bil več prvi, kakor tudi ne drugi. Z nezadržano radostjo je kakor iz topa iztrelil: “Kva sm js čist gvišn biu tm gori, pa per je tut dobr!”

Ne bom več izgubljal besed, zame je to dokaz, več kot odličen. Kasneje je odšel tudi do robidovega grmička, kjer je odtočil zasluženo rundo prebavljene inu kvašene ambrozije. Najverjetneje bom zbral okoli sebe zadostno število inteligentnih komitentov, ki mi bodo pomagali postaviti kip, v naravni velikosti, z napisom: “TUKI SE JE NA PETEK TRINAJSTEGA SEPTEMBRA USCOU E. HEMINGWAY, IN TO DOBR!”

T.Jablonsky

 • Share/Bookmark

6 odgovorov v “PETEK, 13.9.2007”

 1. Kašpar Kašpar pravi:

  Petek štirnajsti?

 2. Tibor Jablonsky pravi:

  Drugi časovni pas…to je os Beograd-Portorož-Stuttgart. :)

 3. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

  :lol: car si

 4. gyzar gyzar pravi:

  :lol: darko.

  sounds like some superhero’s name?

 5. jakob jablonsky jakob jablonsky pravi:

  Tibor, pri nas na podeželju bi se reklo, da si imel prav nemarno srečo. Če bi namesto Ernesta srečal Abrahama, bi se ti precej bolj črna pisala.
  Jaz sem se denimo zadnjič kobacal po nekih bolj zakotnih in temačnih uličicah, kar se mi na vsem lepem jame z druge strani približevati postava. Precej koščene sorte je bila videti in v skopi mesečini sem slutil slinasto lesketavo zobovje. Seveda sem takoj pomislil na Sanjsko žensko in na grozljivo možnost, da mi bo hotela podariti svoje spodnjice. Kot jih je svojčas ubogemu Ediju, ki se menda še vedno ni pobral.
  Stisnil sem se k vlažnemu zidu, kolikor se je le dalo. Če bi se še malo bolj, bi verjetno padel komu v kuhinjo.
  No, na koncu je zadeva le prišklopotala do mene in z velikim olajšanjem sem dognal, da gre le za ubogega, neškodljivega Aliena. Menda se je bil izgubil.
  Včasih imam celo jaz nemarno srečo.

 6. Tibor Jablonsky pravi:

  Stric Jakob, dobro si jo odnesel! Si ne upam niti pomisliti, kaj bi bilo, če bi mimo prišklopotala Sanjska ženska, joj, prejoj. Po začetnem opisu me je spominjala na bivšo mis naše deželice Janjo Zupan, tam bi ga pa res nasankal!

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !