hedonistična orgija čutnih radosti

Izlivi

 • Strani

 • Na twitterju sem bolj aktiven:

Včeraj sem diplomiral!

Objavil Tibor Jablonsky, dne 5.02.2007

Včeraj sem diplomiral!

Ali se vam kdaj zgodi, da nekatere stvari shranjujete do onemoglosti? Ali si poskušate življenje režirati na način, da dobre stvari hranite za nekakšen poseben moment?

”Pridi k meni, bomo jedli jastoge…”

”Ohohohooooo! Kaj pa praznujemo danes?”

”Nič, pripravil sem jastoge, lahko pa naredimo iz tega slavje…I don’t mind…”

Ali pa: ”Kaj si nor, kaj boš zdej odpiral to buteljko, shrani jo za drugič, ko bo prava priložnost!”

Kolikokrat ste shranjevali stvari za boljše priložnosti? Kolikokrat so vam prav prišle? Kolikokrat so se vam pokvarile, če so bile pokvarljive? Kolikokrat ste si jih vmes zaželeli? Ko ste jih končno odprli, ker je pač priložnost bila prava, ali vam je resnično teknilo?

Nikar ne mislit, da to sprašujem vas, dragi bralec, meni je popolnoma vseeno, kaj si vi mislite o tem, jaz sprašujem sebe. Jaz odgovarjam sebi, nimam pa nič proti, če si ta vprašanja zastavite tudi vi, to je vaša stvar…:)

Osebno sem namreč zmeraj delal tako: Imam veliko dobrih buteljk, ki jih odprem za ”posebne priložnosti”, in ne rečem nič, včasih zelo prav pride. Prejšnjič mi je nekdo poklonil mozartove čokoladne kroglice. Imam jih zelo rad, ampak, to ni vsakdanji posladek. Zato sem jih spravil…za drugič, saj veste, no…za boljšo priložnost, da bom verjetno nekomu ponudil in ga očaral, brez dvoma, plemenit namen se skriva tudi tukaj!

Pa zajebimo filozofiranja o plemenitih namenih in se namenimo k bistvu, zakaj sem se sploh tega spomnil….

Pred leti sem bil s punco na Škotskem. Bilo je super, Škotska je krasna dežela, zaljubil sem se v pokrajino, hudomušnost in prijaznost tamkajšnjih prebivalcev, ter jasno da, whisky! Za dobrim viskijem sem skakal gor in dol. Obožujem ga, ko ga pijem (brez ledu, v ustni votlini ga zmešam s slino in pogoltnem), imam občutek, da držim v rokah vir vse moči. Vidim vse junake modernega časa od Churchilla, Kennedyja pa do meni ljubega Toma Waitsa……uffa!

No in tako sem si na Škotskem nakupil nekaj manjše zalogice viskija, ki se bo odpiral samo ob posebnih priložnostih. V take stvari verjamem in sem precej trdno odločen, da jih bom tudi tako izpeljal. Ampak kaj češ, življenjski tok je hvalabogu nepredvidljiv, sploh pa ne moreš ”šparati” treh steklenic viskija za posebno priložnost. To sem karseda hitro zaključil tudi sam. Vedel sem: ”No steklenico bom spil skupaj z bendom, ko bomo izdali plato, ena bo šla ob priliki, ko bo dober ambient, ena, tista najdražja, pa za mojo diplomo!

In res je bilo skoraj tako. Prva je šla karseda hitro. Druga tudi, ker smo se z bendom razšli, ostala je tretja. Najprestižnejša, 6 let staranja v hrastovem sodu, plus 6 let staranja v češnjevem sodu… aroma in pol, viski kot se šika!

Hranil sem jo na podstrešju, skrbno skrito skoraj tri leta.

Vmes sem bil na veliko pivskih pohodih in saj veste, zgodi se, da je vse že zaprto, ti pa veš, kaj imaš doma, ampak ne, moja volja je ostala neomajna! Viski bo ostal! Najprej diploma!

A življenje nas vedno znova preseneča, iz dneva v dan!

Ta četrtek smo šli na kegljanje, bilo je super, bilo nas je veliko in bili smo zelo razpoloženi, nekaj smo že spili in odločili smo se, da gremo na še en drink…iz enega sta hitro nastala dva, družba se je vedno bolj manjšala in na koncu smo ostali trije junaki in ena junakinja. Tresk! Lokal se je zaprl, nič ni bilo več odprtega, kaj pa zdaj? Lahko gremo domov, na višku razpoloženja? Ma ja?! Pozabi, miško!

”Grem domov po vino, se dobimo na klopcah,” se oglasim in rešim situacijo, navidezno. Vsi se strinjamo, akcija se prične, pridem domov, iščem vino, vina ni. ”Pizdarija! Kaj pa zdaj? Ne moreš ljudi pustit žejnih… Sploh ne po tem, ko si jih že pripravil, zakurblal….ni šans!”

Odločim se, da bom pričel črpati skrite rezerve, pogledam svoje buteljke vina, ostala je samo še ena, ”To ni dovolj” pomislim. ”Mi smo štirje, z eno buteljko ne bo nič…” Po krajšem tehtnem premisleku se odločim: ”Kamor je šu b’k, nj gre še štr’k!” Vzamem tako zelo očuvano steklenico viskija in se napotim k družbi, ki me že nestrpno pričakuje…

Slavnost se prične, povem, za kakšno priložnost sem kupil ta viski in kaj bomo praznovali, mojo diplomo. Vsi smo vzhičeni, dobivam čestitke, poljubčke. Mislim, da mi nekateri celo zavidajo! Jaz se počutim odlično! Resnici na ljubo, moram priznati, da še nisem diplomiral. Če že pogledam v prihodnost, jo vidim približno tri leta pred seboj. Viski jo je že nekaj časa čakal, vendar je ni dočakal. Ni mi žal. To ne pomeni, da ne bom diplomiral. To pomeni, da sem zadevo zelo resno vzel! Generalka je uspela! Čakam samo še glavno dejanje. Kaj bomo takrat pili, ne vem. Vem pa, da bo dobro in zasluženo, kot je bilo tokrat.

Pusti posebno priložnost, sledi instinktu, razum je odveč. Če bi imel možnost čas previti nazaj, bi ta dogodek enako, do zadnje potankosti ponovil !

Tibor Jablonsky

 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Včeraj sem diplomiral!”

 1. roza roza pravi:

  V naprej čestitam za uspešno opravljeno diplomo. In za opuščanja navad naših babic. Vedno mi je šlo na živce, ko so kakšni obiski prinesli bajadere in smo jih potem spravili, za kakšno posebno priložnost. GHHHHH!
  evo, še obljuba, ko zares narediš diplomo, dobiš en kvaliteten viski od mene :)

 2. Tibor Jablonsky pravi:

  Pizdarija, jaz sem pa zmeraj mislil, da so Bajadere namenjene temu, da se nikoli ne odpirajo, ampak zmeraj podarjajo v nedogled…
  Jo dobiš v dar in podariš..in zadeva kroži. MOrda se motim…

  Me veseli, ko diplomiram se oglasim… Ni pa nujno za viski…rad imam tudi vino, med drugim tudi Chiraz:)

 3. ninč pravi:

  Kaj naj rečem, super! Presenečena sem nad tvojim razmišljanjem, ker jaz ravno to počnem. Hranim za posebne priložnosti, ki jih nikoli ni kot le takrat ko to izrečem.
  Življenje je itak treba uživat vsak dan, ker je vsak dan posebna priložnost.

  Sam vseeno mi je žal da nisem bla med tistimi, ki ste pili zadnji viski:-( !
  Rada bi ga poskusila ampak bo zame tudi prišla priložnost, posebna mogoče, ena ,…. sej ni važno sam da je super in da so ljudje pravi okrog tebe. Potem je lahko vedno posebno!!!!

  bod fajn, pa še razmišljaj na glas!
  Všeč mi je!

 4. mis pravi:

  Ja pa je, žal ti je. In res je, naslednjič bi naredi enako, ker bi se ga napil kot največja poscana krava, da bi pozabil kakšen kup gnoja si.

  In 12 let star viski se ne pije pod kurčevim baldahinom s kupom pijandur.
  Morda bi ga vsaj Ninč konzumirala med pomnenja vredno priložnostjo… bi kurac. Konzumirala bi ga med konzumiranjem tvojega kurca kurac. Ti si mi en sladokusec.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !